Over Aston Villa

Aston Villa

Aston Villa is in 1874 geboren. Leden van de zogenoemde ´Male Adult Bible Classe´, hadden een vergadering in de ´Aston Villa Wesleyan Chapel´, dat gelegen was in Villa Cross. Deze mensen hadden reeds een goed draaiende Cricketclub opgericht, maar zochten nu een sport dat ook gedurende de winter gespeeld kon worden. Rugby zou wat dat betreft een toepasselijke sport zijn.

Èén van de leden, een zekere William B. Mason, speelde mee in een rugbywedstrijd en de overige leden werden gevraagd om eens te gaan kijken. Zo gebeurde het dat 4 leden de wedstrijd bezochten. Op de terugweg hadden ze vervolgens een discussie onder een lantaarnpaal of rugby nou wel de juiste keuze was. Uiteindelijk werd die sport ´te ruw´ gevonden en besloot men om verder uit te kijken naar een andere sport. Uiteindelijk werd ´voetbal´ als sport gekozen. 

Al snel werden er wedstrijden geregeld en ook werden de clubkleuren vastgesteld. Men droeg een blauwe hoofddeksel, eveneens lichtblauwe sokken en de shirts waren ´Scarlet´ en lichtblauw. Hieruit kunnen we rustig zeggen dat Aston Villa vanaf het begin af aan in het befaamde ´Claret and Blue´ speelt. In 1874 waren er nog geen competities. Wedstrijden werden geregeld en voor Aston Villa mochten alleen leden spelen, op voorwaarde dat men dan wel de kleuren van de club droeg.

Er waren in die tijd nog niet veel voetbal clubs in Birmingham. Villa speelde daarom een aantal keren een cricketwedstrijd. Ook werd er snel een wedstrijd geregeld tegen een rugbyclub. Zo werd besloten om tegen dat rugbyteam (St. Mary´s) een wedstrijd te spelen. De eerste helft werd zodoende met rugbyregels gespeeld en de tweede helft met de zogenoemde ´association rules´. De eerste helft werd ook met een ovalen bal gespeeld, het bleef 0-0 en in de tweede helft werd de ovalen speeltuig vervangen door een ronde. De tweede helft was 25 minuten oud toen John Hughes alleen op het doel van de tegenstander af kon gaan. Hij schoot in eerste instantie tegen de doelman op, maar kon in de rebound scoren. Aston Villa won met 1-0 en John Hughes kon de boeken in als eerste doelpuntenmaker in de lange historie van Aston Villa.

William McGregor was al snel voorzitter van Aston Villa. McGregor is verantwoordelijk voor de oprichting van de Football League, dus uiteindelijk de man waar we al die competities aan te danken hebben. Het verhaal van McGregor is onmisbaar voor een stuk over de geschiedenis van Aston Villa. Lees daarom zijn verhaal elders op deze site: https://www.engels-voetbal.nl/mcgregor-1.html

In de beginjaren van het voetbal en het bestaan van de Football League wint Villa 6 keer de landstitel en 5 keer de FA cup. Daarna is het jaren stil wat betreft prijzen op Villa Park. Beginjaren ´80 is de mooiste periode van de club, als Villa in 1981 kampioen van Engeland wordt. Het seizoen daarop behaald Aston Villa het grootste succes in de toch al rijke clubhistorie.

In de Rotterdamse Kuip verslaat Villa het grote Bayern Munchen met 1-0 door een doelpunt van Peter Withe. Dit succes wordt nog een seizoen later opgevolgd door de Europese Supercup. Dit keer zijn The Villans weer een grootmacht te sterk. FC Barcelona wint in NouCamp nog met 1-0, maar op Villa Park zegeviert Aston Villa met 3-0.

In de jaren 90 is de club alleen echt succesvol in de League Cup. In 1994 en 1996 brengen The Villans de trofee mee naar Villa Park. In 1992 had de geschiedenis zich herhaald. Nadat Villa, middels McGregor, al verantwoordelijk was geweest voor de oprichting van de Football League, was de club ook nou betrokken bij de oprichting van de Premier League. Desondanks wacht de club sinds 1996 op een grote prijs.

Aston Villa heeft verschillende bijnamen. De club wordt in de volksmond voornamelijk ´Villa´, ´The Villa´, ´The Villans´, of ´The Lions´ genoemd. De chairman van Villa is een Amerikaan in de vorm van Randy Lerner. Lerner kwam in 2006 aan de macht toen hij het stokje overnam van Doug Ellis. Dezelfde Ellis mist op hoge leeftijd nog steeds geen wedstrijd van de club en er is zelfs een tribune op Villa Park naar hem vernoemd. ´The Doug Ellis-stand´.

Tot op de dag van vandaag is Aston Villa nog steeds één van de meest succesvolste club uit Engeland, al teert de club dus veelal op het verleden. De clubkleuren zijn Claret and Blue en deze zijn wereldberoemd.

Aston Villa speelt al sinds 1897 haar wedstrijden op het befaamde Villa Park. Het stadion behoord tot één van de meest traditioneelste grounds van Engeland en in vele ogen behoord Villa Park tot één van de mooiste bouwwerken in Engeland. Villa Park biedt plaats aan ruim 40.000 toeschouwers en was als vaakste gastheer van een FA Cup-halve finale van alle andere stadions. Nog meer grote feiten over Villa Park is een topic verder uitgebreid te lezen.

Aston Villa beschikt over een enorme fanbase over de gehele wereld. Dit bewijst het ´Lions Club-netwerk´, waar wij als Dutchlions dan ook onder vallen (Zie topic ´DutchLions´.

De club heeft met ´Bodymoor Heath´ één van de modernste trainingscomplexen ter wereld. Dit heeft het voornamelijk te danken aan clubeigenaar Randy Lerner. De club staat dan ook bekend een uitstekende jeugdopleiding te hebben. In recente jaren is er dan ook behoorlijk veel jeugd doorgebroken op het hoogste niveau.

Grootste rivaal van Aston Villa is onmiskenbaar Birmingham City. The Second City-derby staat dan ook bekend als vijandig en passioneel. Birmingham City is echter recent gedegradeerd naar de Championship waardoor The Second City-derby niet meer frequent op de agenda staat. De wedstrijden met West Bromwich Albion mag ook zeker niet onderschat worden.

Prijzenlijst:

Engels kampioen: 1894, 1896, 1897, 1899, 1900, 1910, 1981

FA cup: 1878, 1895, 1897, 1905, 1913, 1920, 1957

League cup: 1961, 1975, 1977, 1994, 1996

Europa Cup 1: 1982

Uefa Super cup: 1982

Slechts vier Nederlanders hebben de befaamde clubkleuren van Aston Villa gedragen. Dit zijn George Boateng, Stefan Postma, Wilfred Bouma en Ron Vlaar.

Uiteraard speelden er grote namen bij Aston Villa. We zullen er een paar noemen: Gareth Barry, Olof Mellberg, David James, Dwight Yorke, David Platt, Ashley Young, Gareth Southgate, Paul McGrath, Steve Staunton, Brad Friedel, Gordon Cowans, Milan Baros, Gary Shaw. Hiermee vergeten we talloze namen die gemakkelijk in dit rijtje gepast zouden hebben.